Hvem er CUJ?

CUJ’s Team

Jesper Knudsen
Titel: ph.d. og lektor i journalistik
Centerleder på CUJ

Underviser i undersøgende journalistik (bl.a.) på RUC og tidligere chefredaktør. Er særligt optaget af nye journalistiske medier og nye fortælleformer. Interesserer mig for undersøgende journalistik i mange afskygninger fra hardcore afsløringer til velfortalte og gennemresearchede beretninger og portrætter.

Katrine Juel Friis
Titel: Journaliststuderende
Studentermedhjælper på CUJ

Jannie Møller Hartley
Titel: ph.d. og lektor i journalistik
Kontaktperson for NOIR

Jeg er medlem af bestyrelsen for undersøgende journalistik. Jeg er tidligere centerleder på CUJ, nyhedsjournalist på Ritzaus Bureau, forsker i og interesserer mig for digitalisering, presseetik og mediebrug, særligt unges forhold til journalistik, nyheder og nye medieplatforme. Journalistisk interesserer jeg mig særligt for undersøgende, digitale fortællinger.   

Medlemmer af CUJ

Anne Kirstine Hermann
Titel: ph.d. og journalist

Jeg er både udøvende journalist og forsker. I begge henseender fokuserer min interesse på storytelling, longform journalism, litterær journalistik og journalistiske metoder. I min ph.d. undersøgte jeg brugen af etnografi som metode i journalistikken. For tiden arbejder jeg på et undersøgende journalistisk projekt i bogform.

Maria Bendix Wittchen
Titel: ph.d.-studerende og studielektor

Mit forskningsområde er presseetik i forhold til danske medier. Dertil fylder nyhedsskrivning, research og kilder meget i min undervisning, hvilket naturligvis er mine interesseområder.

Anne Anthon Andersen
Titel: Cand.comm. og journalist, kommunikatør
og underviser

Skrev speciale i den journalistiske fortælling. Jeg har som freelancejournalist lavet flere forskellige undersøgende journalistiske projekter. Blandt andet om hvordan syge patienter bliver prøveklude, når de får indopereret livsfarlige underlivsnet, kunstige hofter eller hjerteklapper pga. alt for slappe regler for medicinsk udstyr (Forbrugerrådet Tænk). Om hvordan asylansøgere på asylcenter Kongelunden følte sig tvunget ud i selvmordsforsøg i desperat kamp for opholdstilladelse, fordi selvmordsforsøg i sygejournalen var et plus i ansøgningen (Politiken). Og om hvordan nyuddannede journalister og fotografer kæmper for fodfæste i en presset mediebranche (Journalisten). Underviser i undersøgende journalistik for skrivende journalister med fokus på den stærke fortælling på Roskilde Universitet.                        

Mads Kæmsgaard Eberholst
Titel:  Studielektor og ph.d.-studerende, laboratorierotte ved DiMeLab 

Jeg interesserer mig især for undersøgende journalistik, hvor data eller større datamængder har spillet en afgørende rolle. Jeg interesserer mig også for grænseoverskridende undersøgende journalistik, som er tæt knyttet til mit forskningsområde. Sidst, men ikke mindst, så mener jeg, at den undersøgende journalistik har et fantastisk hjemsted på platforme, hvor levende billeder er med til at fortælle historien.

Repræsentanter for Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) 

John Hansen 
Titel: Formand for FUJ                          

Journalist i Politikens Gravergruppe. Medlem af International Consortium of Investigative Journalists. 2003 – 2010: Graverchef på Morgenavisen Jyllands-Posten. 1997 – 2003: Erhvervsredaktør samme sted. Nomineret til Cavligprisen 2011 med et Politiken-team. Vinder af FUJ-prisen (web) 2013 med et Politiken-team.

Laura Marie Sørensen
Titel: Næstformand for FUJ

Journalist i DR Nyheders undersøgende gruppe siden 2015. Ansat i DR Nyheder siden 2011. Uddannet fra Politiken og SDU (cand.public). Nomineret til Cavling-prisen i 2015 for psykiater-sagen og i 2017 for meningitis-sagen. Vandt i 2017 FUJ’s formidlingspris for meningitis-sagen. Forfatter til den dokumentariske bog ‘Piratjagt’ (2011) om somaliske pirater og kampen imod dem.

Katrine Jo Andersen
Titel: Bestyrelsesmedlem hos FUJ       

Souschef og undersøgende journalist på Berlingskes indlandsredaktion.
Tidligere redaktionschef på Radio24syv. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og Columbia University Graduate School of Journalism i New York. Medforfatter til tre bøger om amerikansk politik.

Mathias Friis
Titel: Bestyrelsesmedlem og kasserer hos FUJ  

Journalist på DR Nyheders undersøgende redaktion siden 2015. Tidligere indlandsredaktionen og erhvervsredaktionen. Uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og San Francisco State University. 2017/2018 Fellow på Constructive Institute i Aarhus.